BMS voor sportcomplex Velodroom: tandem met Siemens

bms - hvac - knx
<p>BMS voor sportcomplex Velodroom: tandem met Siemens</p>

Naast Circuit Zolder verrijst sportcomplex Velodroom, met als blikvanger een 250 meter lange houten wielerpiste. Wij namen in samenwerking met Siemens de BMS-integratie voor onze rekening.

Met een oppervlakte van 15.000 vierkante meter en een bouwbudget van meer dan 20 miljoen euro, is Velodroom één van de grotere sportcomplexen in ons land.

Accepteer het gebruik van marketingcookies om deze video te bekijken.

Het ontwerp is van de hand van dbv architecten. De bouw zelf werd toevertrouwd aan Wielerdroom, een consortium rond hoofdaannemers Vanhout en Houben. Wij waren dan weer aan zet voor onderaannemer SPIE. Meer bepaald hun HVAC-afdeling in Geel. Wij waren verantwoordelijk voor het BMS-gedeelte en namen zowel de elektrische HVAC-borden, ontwerp en programmatie van de regeling en de bekabeling voor onze rekening.

KNX en HVAC in één systeem

CEO Bert Denivel: “We kozen voor dit project voor het BMS van Siemens. Eén van de grote voordelen is dat dit systeem ons toelaat om én KNX én HVAC te integreren. Eén systeem, één totaaloplossing: naar merkuniformiteit is dat natuurlijk het meest interessant.”

“Samen met het team van Siemens Building Technologies werkten we een voorstel uit. Die nauwe samenwerking is één van de voordelen die wij als hun Solution Partner hebben.”

“Daarna zijn we dat voorstel ook samen gaan toelichten bij de klant. Die zijn voorkeur ging in eerste instantie uit naar een ander BMS-merk, maar het BMS van Siemens was een veel betere keuze voor dit sportcomplex. Ik ben blij dat we hen hebben kunnen overtuigen.”

Coördinatie = key

“Daarna is het aan onze projectleider om alles in goede banen te leiden. We betrekken onze projectleiders altijd vanaf de eerste fase van een project. Zij voeren de eerste gesprekken met de klant, werken mee het voorstel uit en stellen de offertes op.”

“Als we het project dan binnenhalen, hoeven er geen interne overdrachten plaats te vinden. De projectleider in kwestie is perfect op de hoogte en weet wat er staat te gebeuren. Zo kunnen we snelheid maken en houden we het efficiënt voor de klant.”

Eén van de uitdagingen in dit sportcomplex waren de grote dakoverspanningen. Om u een idee te geven: de langste dakspant was maar liefst 78 meter lang. Dat betekent veel samenwerken en afstemmen met de andere installateurs om de kabels te kunnen trekken.

Totaaloplossing tot en met het onderhoud

“Eén van de voordelen voor SPIE is dat we dat totaalpakket aanbieden”, vertelt Bert. “Ontwerp én integratie. We doen aan de ene kant de bekabeling en de aansluitingen met de borden. Aan de andere kant de BMS-regeling. Anders moeten zij hiervoor twee partijen inschakelen. Bij ons hebben ze één partner en één aanspreekpunt die alles regelt. Dat is makkelijker voor de coördinatie en planning.”

“Een tweede voordeel is dat we ook de service achteraf aanbieden”, besluit Bert. “Na de oplevering kijken we op regelmatige basis het BMS-systeem na en voeren we de nodige onderhoudswerken uit. Zo garanderen we een goede werking.”

Over het sportcomplex

Locatie: Heusden-Zolder. Tussen Circuit Zolder, de Kerkstraat en het Herderspad.

Totale oppervlakte: 15.000 m2

Omvat:

 • Een houten wielerpiste van 250 meter. Met een tribune voor 1.000 toeschouwers.
 • Vier zaalsportterreinen in het middenplein van die piste.
 • Gymnastiekhal van 1080 vierkante meter.
 • Fitnessruimte van 602 vierkante meter.
 • Medisch centrum.
 • Inspanningslab.
 • Cafetaria.

Bouwkost: 21,5 miljoen euro

Over het BMS

 • Ontwerp en programmatie van de Siemens regeling
 • 5 onderstations en 2 splitsingsborden
 • Calori- en kWh metingen via modbuscommunicatie
 • Visualisatie van volledige installatie op GBS
 • Klimatologische parameters instelbaar per sportdiscipline
 • HVAC-bekabeling

Copyright eerste video: dbv architecten

Copyright afbeeldingen: Tom Van Acker – (c) dbv architecten – P&V Group