Elektrische borden gevangenis Poort van Dendermonde

bordenbouw
<p>Elektrische borden gevangenis Poort van Dendermonde</p>

De Poort van Dendermonde. Zo heet de nieuwe gevangenis vlak langs de Dender in de gelijknamige Oost-Vlaamse stad. Met langs buiten de opvallende stervorm van het cellengebouw als blikvanger. En binnenin onze elektrische borden die de hele site van stroom voorzien. Account manager Jens Oosterbos en project engineer Hans Hoeyberghs leiden u rond.

De Poort van Dendermonde bestaat uit vier gebouwen: inkom, diensten, logistiek en natuurlijk de cellen zelf. Met een capaciteit van 444 is het één van de grotere gevangenissen in België.

Jens: “Wij engineerden en bouwden de elektrische borden voor de hele gevangenis. Zo’n 80 in het totaal. Van de borden voor de keuken tot op celniveau.”

Hans: “Vooral de celborden met hun toegangsmodule zijn vrij specifiek. Maar we wisten technisch gezien perfect wat we moesten doen. We hebben namelijk een tijdje hiervoor ook de borden van de gevangenis van Haren gefabriceerd – de grootste gevangenis van het land. Die ervaring is goud waard. Dat is ook één van de redenen waarom de klant voor ons koos.”

Jens: “Materiaaltekorten waren de grootste uitdaging. Die vormen nog steeds een onzekere factor, maar de situatie is de afgelopen maanden verbeterd. De Poort van Dendermonde was met de uitvoering midden 2021, begin 2022 echt een moeilijke periode. Bord- en schakelmateriaal tot 630A hebben we altijd op stock. Maar schakelmateriaal boven 630A: moeilijk. We hebben hemel en aarde moeten bewegen om onze materialen tijdig hier te krijgen. Het was echt zoeken naar oplossingen.”

“We hebben hemel en aarde moeten bewegen.”

Jens Oosterbos, account manager

Hans: “Eén deel van de oplossing: al bestellen voor de ontwerpen definitief zijn goedgekeurd. Dat betekent ontwerp per ontwerp analyseren. Elke keer de vragen stellen: Wat zijn de componenten die niet gaan veranderen? Van welke onderdelen zijn we 100% zeker? Niet onze normale manier van werken, maar wel een manier om de deadlines te halen.”

Jens: “Deel twee van de oplossing: elektrische borden uitleveren die nog niet helemaal compleet waren. Dan voorzagen we de bedrading al op klemmen. Zo konden de borden toch al richting werf en konden de techniekers van het installatiebedrijf voort. Zodra wij de ontbrekende componenten kregen aangeleverd, trokken we richting Dendermonde om ze daar on site te installeren. Een extra effort langs onze kant, maar op die manier kon het installatiebedrijf de borden al plaatsen en aansluiten. En ging er geen tijd verloren.”

Hans: “Het vraagt natuurlijk meer dan de gebruikelijke flexibiliteit van onze jongens. Zowel van onze bordenbouwers in de atelier als onze techniekers on site. Chapeau daarvoor – we hebben echt een geweldig team.”

Over de elektrische borden

Ontwerp, bouw en mechanische en elektrische koppeling van:

 • 3 hoofdborden in ELSTEEL
 • 32 verdeelborden voor de gebouwen
 • 55 verdeelborden voor de cellen

Over de gevangenis

 • Locatie: terrein in de Zwijvekekouter. Tussen het Oud Klooster, de spoorweglijn Dendermonde-Gent en de rivier de Dender.
 • Oppervlakte site: 11 ha. Of 110.000 m2
 • Oppervlakte bovengronds: 45.000 m2
 • Oppervlakte (bruto): ongeveer 31.000 m²
 • Capaciteit: plaats voor 444 gedetineerden
 • Omvat vier grote delen:
  • Inkomgebouw met zittingzaal
  • Dienstengebouw: administratie, sporthal en bezoekerscomplex.
  • Logistiek gebouw: werkateliers, keuken en wasserij.
  • De cellen, verspreid over vier vleugels met drie verdiepingen. Met één centrale toezichtskern.
 • Vier binnentuinen en twee groene wandelingen.

Copyright foto’s: Koen Mutton Photography