SOS hoofdbord: als het noodlot toeslaat

Case cardo Brussels

bordenbouw
<p>SOS hoofdbord: als het noodlot toeslaat</p>

Sheraton wordt Cardo Brussels. Het hotel aan het Rogierplein opent na een totaalrenovatie weer de deuren onder een nieuwe naam. Onze opdracht: de verdeelborden ontwerpen
en bouwen. Maar een felle brand besliste anders over de scope van het project.

Eind 2016: het Sheraton in Brussel sluit haar deuren. Het grootste hotel van België staat vervolgens enkele jaren leeg. Tot het pand begin 2022 in handen komt van een nieuw consortium. Met een investering van 100 miljoen euro willen ze het vroegere Sheraton in ere herstellen. En bij dat nieuwe begin hoort een nieuwe naam: Cardo.

Business development manager Stefan Blockx: “Sotrelco haalde de posten elektriciteit, sanitair en HVAC binnen. Zij schakelden ons dan weer in om de verdeelborden te ontwerpen en bouwen. Vijftien in het totaal. Deze borden staan in voor de stroomverdeling naar de meer dan 500 kamers. En ook naar andere zones, zoals de keuken.”

Vuur en water

De keuze viel op Schneider. Onder meer omdat het schakelmateriaal in het hoofdbord van dat merk was. Dat kloppende hart van de elektrische installatie bevond zich in de kelder van het gebouw en was nog in goede staat. Het zat dus niet in de scope van onze opdracht. Een brand in een van de technische kokers besliste daar anders over.

De vlammen sloegen van het gelijkvloers over naar de eerste en tweede verdieping. De bluswerken verliepen moeizaam, de schade was enorm. Ook al woedde het vuur niet in de kelder, toch deelde ook deze ruimte in de klappen. Het water van de bluswerken baande zich namelijk een weg naar beneden… richting het hoofdbord. “Het bord was er erg aan toe. De kast stond enkele centimeters onder water en langs overal was er water binnengesijpeld. Al die schade moest zo snel mogelijk hersteld worden. Anders kwam de planning te veel in het gedrang.”

Reanimatie in twee fases

In eerste instantie werd de fabrikant zelf ingeschakeld. “Een team van Schneider voerde de eerste hoognodige controles en vrijgaves uit, alvorens alles weer onder spanning te plaatsen. Daarna hebben zij ons naar voren geschoven voor het vervolgtraject.”

Enter Cirqui, onze service en maintenanceafdeling binnen P&V Group. Projectmanager Claudio Liberato: “We gingen direct ter plaatse om de situatie in kaart te brengen. Dat was niet vanzelfsprekend. Het bord stond namelijk onder spanning. We konden dus bijvoorbeeld niet controleren hoe de situatie was ónder de afschermingen. Dat maakte een 100% accurate inschatting onmogelijk.” De opdrachtgevers kozen ervoor om het hoofdbord te herstellen. Vernieuwen waar nodig en behouden wat goed was. “Toen de spanning eraf kon, bleek tijdens de werken dat de schade groter was dan verwacht. Maar toch hebben we alles binnen de oorspronkelijke deadline kunnen oplossen.”

Checken, herstellen en vrijgeven

“We pakten zone voor zone aan: checken, herstellen en vrijgeven. Zodra de eerste zone weer in orde was, sloten we daar alle kritieke zaken op aan, zoals liften en trapliften. Zo konden ook de andere werken in het hotel blijven doorgaan. Waarna we de volgende zone weer spanningsloos maakten”, vertelt Claudio. “Lade per lade gingen we na welke onderdelen nog bruikbaar waren en welke we moesten vervangen. Sommige confectiekabels en klemmen waren bijvoorbeeld nog ok.”

“We hebben het onmogelijke klaargespeeld”, besluit Stefan. “Tussen de studie en de deadline zaten amper vijf maanden. Dat is eigenlijk op zich de levertijd voor de componenten. We hebben dus heel straf werk afgeleverd. Zeker omdat we onze werken moesten afstemmen met de andere aannemers die actief waren op de werf.”

INFO BORDEN

Ontwerp en assemblage verdeelborden

Ontwerp, bouw en mechanische en elektrische koppeling van 15 Schneider Electric verdeelborden.

Herstellingswerken hoofdbord

  • cleaning componenten
  • Eén op één replacement van 56
    schakelaars

    •  45 NSX’en
    • 11 Masterpacten
  • Koper vervangen
  • Kast bijlakken

 

OVER HET GEBOUW

  • Locatie: Rogierplein in Brussel.
  • Oppervlakte: 53.000 m².
  • Capaciteit: 523 kamers.
  • Restaurant van 2.500 m²,
    zwembad, spa…
  • Bouwjaar: 1972

Wij maken gebruik van cookies of gelijkaardige technologieën (bv. pixels of sociale media plug-ins) om o.a. uw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij analyserende en marketing cookies te gebruiken om uw websitebezoek persoonlijker te maken, gerichte advertenties naar u te verzenden en om ons meer inzicht te geven in uw gebruik van onze website.

Gaat u ermee akkoord dat we cookies gebruiken voor een optimale websitebeleving, opdat wij onze website kunnen verbeteren en om u te kunnen verrassen met advertenties? Bevestig dan met "OK".

Wenst u daarentegen specifieke voorkeuren in te stellen voor verschillende soorten cookies? Dat kan via onze cookie policy. Wenst u meer uitleg over ons gebruik van cookies of hoe u cookies kan verwijderen? Lees dan onze cookie policy.